Den girige


D et var en gång en rik man som sålde alla sina ägodelar. Han fick mycket pengar eftersom han hade värdefulla och vackra saker att sälja. Men i stället för att använda pengarna köpte han en stor guldklimp och grävde ner den djupt i matken.
I hemlighet gick han varje dag till gömstället, krafsade undan jorden för att se om guldet låg kvar och täckte sedan över hålet igen.
En dag hände det att en trädgårdsmästare som klippte häckarna fick syn på honom.
- "Så konstigt den där rike mannen bär sig åt", tänkte han. - "Inte gräver han efter potatis, det är då ett som är säkert."
Dagen därpå betraktade han honom på nytt. - "Där måste finnas en skatt", tänkte han. "Och gömda skatter tillfaller upphittaren."
Så snart det blivit mörkt, grävde trädgårdsmästaren upp guldet med sin spade.
Nästa dag kom den rike mannen som vanligt för att titta på sitt guld. Men till hans fasa var hålet tomt och hela hans rikedom var borta. Medan han satt och jämrade sig vid det tomma hålet kom en granne förbi. Han frågade vad som hänt.
- "I ditt ställe skulle jag inte bekymra mig ett ögonblick", sa han efter att ha hört den rike mannens berättelse. - "Ta den här stenen och göm den ordentligt på precis samma ställe och låtsas att den är din guldklimp. Eftersom du ändå aldrig tänkt använda ditt guld så är en sten till lika mycket glädje."

- Pengar har bara värde när man använder dem -